x

1r ESO

El primer curtmetratge dels alumnes de l’extraescolar de cinema de l’Institut de Terrassa

5 gener, 2019

Tots els dijous, de 16:00 a 18:00 aproximadament, una desena d’alumnes de l’Institut de Terrassa es reuneixen per a fer cinema. Tots i totes van haver de passar un càsting a principi de curs per a poder ser acceptats a l’extraescolar, així com demostrar una bona actitud i un comportament adequats. L’extraescolar funciona com una petita companyia de cinema en la qual cada participant hi juga un paper essencial al llarg del desenvolupament del curtmetratge que es realitza a cada moment, des de la interpretació, fins a la vessant més tècnica de càmera o de so.

Aquest curt que podeu veure al vídeo de més amunt és un petit exercici realitzat al llarg de les primeres setmanes del curs per tal de començar a comprendre el funcionament dels rodatges i la relació entre el guió i les escenes treballades, i també per ajudar als actors a començar a desinhibir-se en la interpretació. A banda d’aquesta pràctica, poc abans de festes, van realitzar un curt especial sobre el Nadal, rodat tot ell amb un Chroma. A la sala d’actes de l’Institut, s’hi ha instal·lat una barra per a sostenir una tela blava de chroma, de cinc metres de llarg per tres i mig d’ample, amb la qual ja s’han realitzat dos curts. En breu publicarem aquest treball fet amb el chroma en aquesta web. El chroma està a disposició de qualsevol departament del centre que necessiti fer-lo servir.

En aquesta extraescolar, a banda de la producció habitual de curts, també es realitzen pràctiques relacionades amb la interpretació, i es treballa el cant i la música com a elements d’expressió dins del cinema. Cinc professors i tres alumnes de l’institut han rebut formació de narrativa audiovisual a l’ESCAC, amb pràctiques de guió, de llum, de so, d’edició de vídeo, de rodatge, d’atrezzo, d’art, de direcció d’actors; alguns d’aquests professors participen com a activadors d’aquesta extraescolar. Enguany, un grup de tutoria de l’Institut participa a la proposta TRS”Fem Cinema” de  “Terrassa City of Film”, que consisteix en l’elaboració d’un curtmetratge sobre interculturalitat per part d’un grup d’alumnes sota el guiatge d’un professor, dins de l’àmbit de qualsevol assignatura, tot i que l’eix temàtic brolla de la matèria de Cultura i Valors Ètics. Igualment, el departament d’Imatge Personal de l’institut de Terrassa, i a proposta del Parc Audiovisual, serà l’encarregat de l’atrezzo de perruqueria i maquillatge per aquelles escoles que participin en aquesta proposta i que ho sol·licitin. Al mes de maig, una selecció dels millors curts realitzats per alumnes serà exhibida al Cinema Catalunya.

La narrativa audiovisual ha començat a estar present de forma activa dins l’educació arreu de Catalunya com a nou llenguatge pedagògic; i especialment a l’Institut de Terrassa, a on cada vegada són més les matèries que proposen als seus alumnes estratègies d’aprenentatge mitjançant l’eina de l’audiovisual, sovint amb participació a diversos premis escolars, i no escolars. Arran de tot aquest esforç, l’Institut de Terrassa ha passat a formar de la Taula Local de l’Audiovisual, que té la seu al Parc Audiovisual.

De mica en mica, us anirem informant dels treballs realitzats pels alumnes de l’extraescolar.

Publicat per Institut de Terrassa a 1r ESO