x

1r Batxillerat

L’Institut de Terrassa, nou membre de la Taula Audiovisual de la ciutat.

17 gener, 2019
L’Institut de Terrassa, nou membre de la Taula Audiovisual de la ciutat.

Dimarts, quinze de gener, en una reunió al Parc Audiovisual, es va oficialitzar l’entrada de l’Institut de Terrassa com a membre de la Taula de l’Audiovisual de la nostra ciutat. Aquesta taula, a part de les autoritats locals, la composen d’una banda els professionals dels mitjans audiovisuals, com el Canal Terrassa, el Cinema Catalunya, l’oficina de Terrassa City of Film, els estudis del Parc Audiovisual, l’Arxiu Nacional de Filmografia de Catalunya, i alguns cineastes amateurs, i d’altra banda, els centres educatius que, amb més o menys intensitat, o bé estan implicats a l’ensenyament dels audiovisuals, del cinema, del teatre i de la tecnologia, o bé donen un impuls a aquesta temàtica com a eina pedagògica en diferents àrees i matèries de l’àmbit educatiu, amb una gradació de nivells que va des de la primària fins als estudis universitaris. Aquests centres, membres de la Taula de l’Audiovisual, són l’Escola Joan XXIII, l’INS Santa Eulàlia, l’ESCAC, l’Institut del Teatre, la UPC, i a partir d’ara, també, l’Institut de Terrassa.

L’Institut de Terrassa, al llarg dels últims anys, ha començat a treballar l’aplicació de l’audiovisual, com a eina de comunicació i d’aprenentatge en diferents àrees del currículum. Arran d’aquest impuls, cinc professors i tres alumnes de l’institut han rebut formació de narrativa audiovisual a l’ESCAC, amb pràctiques de guió, de llum, de so, d’edició de vídeo, de rodatge, d’atrezzo, de direcció d’actors… Alguns d’aquests professors participen com a dinamitzadors de l’extraescolar de cinema que es realitza a la Sala d’Actes de l’institut des de fa dos cursos.

Enguany, un grup de tutoria participa a la proposta TRS ”Fem Cinema” impulsada a iniciativa del Parc Audiovisual “Terrassa City of Film”, que consisteix  en l’elaboració d’un curtmetratge sobre interculturalitat per part de grups d’alumnes sota el guiatge d’un professor, dins de l’àmbit de qualsevol assignatura, tot i que l’eix temàtic «la interculturalitat» brolla de la matèria de Cultura i Valors Ètics o Ciutadania. Al mes de maig, una selecció dels millors curts realitzats pels alumnes que participen en aquesta proposta serà exhibida al Cinema Catalunya.

Igualment s’està pactant un conveni de col·laboració mútua entre el Parc Audiovisual i l’Institut de Terrassa, que permetrà engegar diferents iniciatives lligades al món del cinema, algunes d’elles d’intercanvi i cooperació amb altres instituts d’arreu del món. També permetrà que grups petits d’alumnes, guiats per un professor, puguin anar a rodar al mateix Parc Audiovisual quan, dins d’algun projecte, necessitin fer-ho. El Parc també posa a l’abast dels alumnes la possibilitat de demanar els permisos pertinents per rodar a localitzacions naturals o urbanes de la nostra ciutat i entorn.

Tot aquest esforç d’apropament a l’educació per part del Parc Audiovisual, obeeix a la necessitat de correspondre a l’alegria i la responsabilitat d’haver estat escollida, la ciutat de Terrassa, membre de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO a l’apartat CINE a l’octubre del 2017, gràcies a l’esforç i iniciativa que la nostra ciutat ha tingut sempre pel que fa a formació, a creadors i a les infraestructures. Tot això ha permès, i permet, el desenvolupament de la indústria audiovisual, que es materialitza amb la presència del mateix Parc Audiovisual a l’antic Sanatori del Tórax, amb els estudis universitaris de cinema a l’ESCAC, amb l’Institut del Teatre, i amb tota una llarga tradició de cinema amateur que durant dècades s’ha realitzat a Terrassa per diferents particulars i entitats.

Estem convençuts que la pertinença a la Taula Audiovisual, així com el conveni amb el Parc Audiovisual, representarà un benefici educatiu per tot l’alumnat de l’Institut de Terrassa.

Publicat per Institut de Terrassa a 1r Batxillerat